Sighet. Managementul viitorului, pentru urs și habitatele sale
© WWF-România

Sighet. Managementul viitorului, pentru urs și habitatele sale

11-13 noiembrie 2013, Sighetu Marmației

Între 11 și 13 noiembrie, la Sighetu Marmației, are loc primul seminar de planificare participativă a măsurilor de management pentru urs și habitatele sale, în zona românească a proiectului, urmând ca spre sfârșitul lunii să aibă loc, tot la Sighet, același tip de întâlnire, pentru zona ucraineană a proiectului.

Seminarul a debutat cu obișnuita prezentare generală a proiectului – mai ales pentru noii noștri colaboratori care sperăm să ne devină curând prieteni – și a continuat cu prezentarea activităților de monitorizare și a inventarierilor din teren, respectiv a rezultatelor lor.

 

Cu ajutorul lui Mihai Pop și al partenerilor de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, am continuat cu rezultatele analizei GAP, prezentând apoi situația habitatelor existente sau ceea ce noi numim favorabilitatea acestora.

În a doua parte a zilei, trecuți fiind de introduceri și timidități, am trecut la analiza măsurilor de management existente în prezent, pentru urs și habitatele sale. Deloc fericite concluzii, însă numai bune pentru ca nevoia unui proiect ca acesta să fie și mai bine simțită, iar munca noastră să capete sens:

Călin Șteopan, ITRSV Cluj-Napoca: „La ora actuală, România nu e în stare, financiar, să asigure conservarea speciei urs brun.”

 

Peter Lengyel, biolog: „Lipsește o mișcare adevărată de conservare în România, iar totul e privit din punct de vedere vânătoresc, e un fel de abator ambulant. Lipsește gândirea biologică, lipsesc experții, iar ruperea oamenilor de natură e gravă. Pe tineri nu-i mai interesează natura, ci gadgeturile.”

În a doua zi a seminarului, alături de aceiași specialiști, pornim la definirea măsurilor de management, atât de necesare pentru bunăstarea ursului brun, în ambele țări. Pachetul de măsuri astfel definit este unul din obiectivele concrete ale proiectului nostru și nu ne putem dori mai mult decât ca ele să fie înțelese, acceptate și aplicate în viitorul cel mai apropiat.