Paradigma bioecologică și cea silvocinegetică
© WWF-România

Paradigma bioecologică și cea silvocinegetică

18 noiembrie 2013, Baia Mare

Acesta este titlul articolului lui Peter Lengyel, doctor în biologie, publicat la câteva zile după participarea sa la seminarul Planificarea participativă a managementului speciei urs brun și al habitatelor sale, seminar organizat de echipa proiectului la Sighetu Marmației.

Până la apariția măsurilor concrete și complete de management, până la punerea lor în practică, ne bucurăm că acțiunile noastre dau naștere unei dezbateri de nivel înalt, științific, moral și chiar uman. E tot ce ne putem dori în această etapă a proiectului și în atmosfera generală de la noi, aceea a dezbaterilor pe teme de mediu, prea puțin activă și științifică, prea mult reactivă și emoțională.

Cităm aici doar post scriptumul găsit la final de articol, un mesaj-reflecție și concluzie deschisă, care sintetizează de fapt și gândurile noastre la finalul fiecărei eveniment sau acțiune publică a proiectului:

„Am mulți prieteni, colegi care au studiat la facultăți de biologie, ecologie, unii au ajuns să și predea în ele; dar am și mulți alți prieteni care au studiat silvicultura sau au ajuns să predea acolo. Totodată, mai am și prieteni, chiar mentori, biologi care au practicat sau practică vânătoarea… o activitate cu care eu niciodată nu am fost de acord. Există și persoane care aparțin zonei de interferență a acestor două curente, un fel de persoane ecotonale. Probabil există o diferență de viziune între cei care azi sunt mai în vârstă și cei mai tineri… în privința a ce înseamnă „vânător”: cei care suntem relativ mai tineri și constatăm batjocura și măcelul aflate în derulare… evident că avem o altă părere despre acest „sport” decât cei care au cunoscut alt tip de abordare, a unor oameni cu o altă moralitate, a trecutului. Am auzit și despre silvicultori ai trecutului care ar plânge dacă ar vedea actuale peisaje defrișate barbar… dar ei nu mai trebuie să vadă asta… spre norocul lor. Oameni și oameni, ne leagă amintiri comune, discuții interesante, proiecte din trecut, prezentul ne pune împreună în variate inițiative, avem și interese comune pe lângă cele divergente… și avem ceva speranțe de viitor.” (Peter Lengyel)

Citiți întreg articolul „Paradigma bioecologică și cea silvocinegetică”, al lui Peter Lengyel, aici. Îți mulțumim, Peter, și te așteptăm și mai departe alături de noi!